dinsdag 10 juli 2012

Femmie en Teunie en de boerderie

Al een hele tijd volg ik de Eenvoudig Leven blog van Teunie, een mevrouw met maar liefst 10 kinderen. Zij schrijft over haar leven, met de nadruk op haar huishouden met al het nageslacht, het leven zonder al te veel materialistische geneugten en zij doet voortdurend jam maken en brood bakken en moestuinen aanleggen en haken en koken en groenten inmaken en alles. Ik vind dat intrigeeeerend. Als zij schrijft hoe haar dag is geweest, dan kan ik me daar nauwelijks iets bij voorstellen. Het ligt mijlenver van de dagen zoals ik ze doorgaans heb, maar ik vind het zalig, zàlig om te lezen.

Zij heeft een energie werkelijk, dat is ongelooflijk. Na een dag zaadjes planten, kleding vermaken, sokken stoppen, aardappels schillen, eigen brood bakken, abrikozenjam maken, bezoek ontvangen, kasten opruimen, koken voor een 12-koppig gezin en tussendoor nog even kinderen in bed leggen en uit de bijbel lezen en hout hakken en soep maken, gaat ze ook nog zitten om dat allemaal op te schrijven.
Ik ben over het algemeen al vrij uitgeput nadat de kinders onder de pannen zijn, en ik met koffie achter de laptop zit.
Heus waar.
Vanmorgen dacht ik even aan Teunie, want ik had de Zonen weggebracht, en kwam thuis en ging meteen een was ophangen, een was in de masjien en drogert doen en ik pakte de post en zette koffie. En toen was het tien voor negen.
Nah! Naaahh, dacht ik. Allemachtig, wat een nuttigheid zo op de vroege morgen. Rap aan de koffie, even bijkomen hoor.

Want ik heb vandaag een andere dag, dan normaal de dinsdag. Omdat ik niet naar mijn werk hoef immers. Ik zit vol met plannen hoor, dingen die ik wil doen waar ik normaal nauwelijks aan toe kom, in de week vol met de Zonen en werken en Vriendinnen en dingen en toestanden en alles.
Zoals een keer strijken, wat ik altijd 2 maanden opspaar.
Een keer alle was doen, zodat alles eens in de kasten ligt.
Het hele huis in een keer zuigen.
Koffietijd kijken.
De boekenkast opruimen.
De rommella uitzoeken.
Extra stukskes schrijven.
Mailtjes versturen.
Administratie op orde brengen.
De wc schilderen.
Mijn kledingkast uitzoeken.
Kasten van de Zonen uitzoeken.
Winkelen, lekker in mijn eentje.
Ergens lunchen.

Maar ja, wat een gedoe hee.
En dit is dus mijn planning voor de komende weken he. Teunie doet dit gewoon op 1 dag allemaal.
Nu krijg ik niet de indruk dat Teunie een paar keer per week met haar Vriendinnen zit te borrelen.
Of veel de stad in gaat.
Of de halve dag op Facebook rondhangt.

Ja, daar denk ik dan zo over na. In de tijd dat ik ook zes kilo bosbessen had kunnen ontvellen om jam van te maken natuurlijk.
Maar alla, ik ging wel naar de kapper. Prioriteiten he.
En met de Vriendinnen uit eten en naar Brigitte Kaandorp, in het openluchttheater in Bloemendaal. Dat was LEUK, jongens! Erg jammer alleen dat Vriendin2 ziek was, waar wij allen in diepe treurnis over waren. Gelukkig kon wel VriendinT aanschuiven, wat erg gezellig was.
Brigitte Kaandorp was om te brullen, en wij dronken er zo wat fleskes wijn bij en waren erg verguld met elkander en de wereld en alles.
De dag erna moest ik na het uitslapen als een dolle inpakken, teneinde een weekend weg te gaan met de familie van Echtgenoot.
Naar Kallemkote. Een gehucht vlakbij Giethoorn. Wij zaten daar in een Boerenbed. Nu, dat is een aanradert hoor.
Een allerliefste toestand werkelijk. Op de boerderie, met boer Goos en boerin Femmie, hele lieve mensen die ook al zo te bewonderen zijn, net als Teunie. Allervriendelijkst, met heul veul koeien en ezels en paarden en babypoezen en schapen en heel veel land en een winkeltje en een erf vol met de kinderen die des ochtends zo vanuit het boerenbed met skelters rondreden en ze hadden tijd voor een praatje, terwijl ze ook nog even 38 pizza's in hun houtoven maakten en alles.
Ik zou gek worden zeg.

Kijk, ik zie mijzelve altijd als best wel iemand die op een boerderie zou kunnen wonen. Met leuk een paar babypoezen en een schaap of wat, en dat Echtgenoot dan al het nuttige werk verricht en ik bak zo wat appeltaarten en naai wat geruite gordijntjes en drink mijn koffie op het erf en 's avonds zit ik met de vriendinnen in de weide met een vuurkorf en wijn. Maar ik heb toch de indruk dat het echte boer'nleev'n een iets andere invulling heeft dan dat.
Haha.
Anyway, het Boerenbed was echt leuk, met Zoon1 in de bedstede en overal leuke blikjes en ouderwetsche theepotten en alles. Zoon2 was in een mum van tijd een heus boertje met een vies gezichtje en geschaafde knietjes en rennend naar de koeien, werkelijk om op te vreten.
En ik was heel verrukt van het weidse uitzicht, waardoor ik de zonsondergang helemaal kon volgen, alsmede de zonsopgang, toen ik met Schoonzus1 nogal lang had zitten doorzakken, zaterdagnacht.

Al met al, moet ik danig bijkomen van dat alles.
Dus ik probeer nu kalmpjes ende heel beheerst hier thuis te zijn met in gedachten Femmie en Teunie die toch waarlijk wel een ander leven hebben dan ik, maar die de boel behoorlijk op orde lijken te hebben. Ik ga dus nu even op de bank liggen, zodat ik straks met frisse moed heel huisvrouw'lijk mijn keuken kan poetsen of iets.

10 opmerkingen:

 1. Ik heb zo de indruk dat Teunie en Brigitte Kaandorp een lichtjaar van elkaar verwijderd zijn. Qua invulling van het moederschap dan. Het mooie van minder extreme moeders is dat ze van beide kunnen proeven en (mee) genieten.
  Je keuken is nu vast om door een ringetje te halen en al de was is gestreken. toch?
  Sorry ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga zo gelijk richting haar blog! Weet je waar je ook ns moet kijken? Bij www.octaview.nl. Stuk meer herkenning, geen boerderie, maar ook schapen, geweldige knutsels met de kids, picknicks in prachtige landschappen,.ik roep geregeld bij har dat ze in een sprookje leeft, een aanrader..
  Maar vooralsnog klinkt jouw leven wel erg prettig hoor! ( met uitzondering van koffietijd,maar dat laat ik je graag zelf ervaren :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lehti, dat klopt helemaal! Behalve dan van de was en de keuken, haha.

  Leonieke, ik volg Octavie al paar jaar ook, zaaalig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha! WAt een heerlijk gestoord wijf ben je ook. Ik lees ook al jaren bij T. & O. Heerljk om t elezen, maar ik kan dat ook allemaal niet hoor. Pff.. Daarentegen ben il de goeiste in lanterfanten. Ook belangrijk. Toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lanterfanten wordt vaak zwaar onderschat, dat vind ik ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Reactie verwijderd? Ik weet van niks. Hm.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Door de auteur, dat ben jij toch echt hoor...! Of zat je aan de wijn? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Door de auteur, dat ben jij toch echt hoor...! Of zat je aan de wijn? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Niet eens wijn, het is een raaadsel. En jij dan? Dubbel? Komt weer door de antibiotica zeker? hahaha

  BeantwoordenVerwijderen