maandag 25 april 2011

Van het meest vreeselijke en zaalige boek.

Onze boekenkast puilt uit. Wij hebben er tijdens onze relaaatie al een heel aantal versleten, volgens een waterdicht systeem van Ikea-Marktplaats-Ikea-Marktplaats-Ikea..etc en zijn inmiddels aan onze 5e, geloof ik. Om een duistere reden kochten wij de vorige keer een kleinere dan die daarvoor, terwijl de voorraad boeken alleen maar groter is geworden. Het zal iets te maken hebben gehad met weer eens een huiskamer-verandering, waar ik nogal van houd. Wij hebben de immer niet vervelend wordende vakjeskast, waar heel handig een dubbele laag boeken in kan. De leukste boeken staan vooraan (die van mij) en de minder leuke, of lelijke, fietsboeken, motorboeken, sportboeken, studieboeken achteraan. Door de tijd heen staan er in de kast ook spelletjes van Zoon1, bakken vol dvd's en in de bovenste vakjes, bovenop alle boeken, staan een heleboel kleine dingen zoals lego, knutselwerken, fototoestel en sleutels enzo, om uit de handen en mond van Zoon2 te houden. Totdat hij ontdekt dat de kast ook een soort klimrek is, that is. Er is een tijd geweest dat ik de boeken op kleur in de kast zette. Dat vond ik leuk ja. Een paars vakje, een geel vakje, een bruin vakje.. echt heel overzichtelijk en fleurig. Heel veel pastelkleurige vakjes ook, vanwege omdat ik nogal een collectie chicklit heb en die boeken zijn allemaal lichtroze en lichtblauw. Allemaal!

Ik heb ook 3 grijs-grauw-bruinige vakken. Dat klinkt niet zo gezellig, maar dat is mijn verzameling oude (meisjes)boeken. Zelden ben ik zo gelukkig als wanneer ik op een rommelmarkt ben, of in een kringloopwinkel, en een jaren '20 meisjeboek vind, met mooie titels als 'de orchidee van 5a' of 'wilde Kitty ' of ' Huize Kolder ' (een klassieker). Altijd gaat het over een meisje, of een groep vriendinnen, of een klas, een kostschool, een gezin met een strenge vader, een ziekelijke moeder die heel zwak is, en dan is het meisje eerst heel losgeslagen, (zegt bijvoorbeeld ' gossiemikkie ' en moet naar een internaat) en later komt alles goed, met name omdat ze tijdens een rondje spelevaren verloofd raakt met een jongmensch met een ' sterke kin ' (wat dat ook moge zijn, maar alle mannen die de moeite waard waren in 1920-1930 hadden dat) die haar dan over het hoofd aait, vermanend aankijkt en 'kindje' noemt. Later die avond gaat de man dan in zijn rookstoel zitten, het meisje ligt dan aan zijn voeten en schenkt hem een alcoholische versnapering in terwijl ze zelf aan de limonade gaat en eind goed al goed. Ongeveer hoor, ongeveer gaat dat in elk boek zo. Er kunnen wat details anders zijn, maar de strekking is hetzelfde. Vooral dat verloofd raken intrigeert mij mateloos. Dan hebben ze het hele boek een hekel aan de jongeman met de kin, dan gaan ze een rondje varen en dan opeens, zonder dat er ook maar gezoend is, laat staan kleding van het lijf gerukt en ze zich met de boot in het riet aan allerlei liederlijke activiteiten hebben overgegeven, houden ze opeens van malkander. Bij thuiskomst zijn ze dan verloofd, zonder dat dit naar elkaar uitgesproken is, laat staan dat er sprake is van een ring. Ik zou dat dus niet pikken he, maar goed.

In het verlengde van mijn liefde voor de oude meisjesboeken, heb ik een paar jaar geleden het Nederlansch Gezinsboek gekocht. En oh! Ohohohh wat een zaligheid is dat boek. Ik heb er trouwens twee, omdat ik er vorig jaar op koninginnedag weer eentje vond op de rommelmarkt en ik kan daar gewoon niet voorbijlopen. Daarbij was dit weer een modernere versie en ik studeer graag op de significante verschillen in inhoud.
Het is een erg oud boek, in eerste instantie. Voorin staat; ' De Nederlanden van 1845 wenscht U van harte geluk met Uw voorgenomen huwelijk! ' Dat alleen al, is natuurlijk om te smullen. De 3e, herziene, druk, stamt uit 1941. En dat is best schokkend, want zooo lang geleden is dat nu ook weer niet. En oh horror, de inhoud van dit boek.
Het boek was voor de aanstaande bruid / huisvrouw / moeder. Een handleiding voor haar leven. Hoe om te gaan met alle facetten van het leven dat zij tegemoet ging. En ik weet niet of het nu compleet aan mij ligt, maar ik vind het dus het leukste van de wereld, om dit boek te lezen, en dan de hele tijd stukken voor te lezen die het tenenkrommendst zijn. Leuk, voor Echtgenoot ja, om aan te horen de hele tijd.

Want zie hier, het eerste hoofdstuk; Door een Prof. Dr. geschreven, dus niet bepaald de eerste de beste, zou je zeggen.

' Wanneer de bruidegom zijn bruid de echtelijke woning binnenleidt, zingt het en jubelt het in zijn ziel. Het blozende bruidje weet en zwijgt. Beiden gaan zij het mysterie tegemoet. Een onvertogen woord moge op den trouwdag, den dag van het wondere geluk, soms zinspelen op dingen, die het jonge vrouwtje de kleur naar de wangen jaagt, het mysterie blijft. Gelukkig tenminste die jonge echtparen, die nog van mysterie kunnen spreken. (...) Straks zullen die twee zijn, vader en moeder.(...) Eenigszins ongeremd alcoholmisbruik, ongeregeld leven en al datgene wat van het zenuwleven te veel vraagt, is daarom voor pasgehuwden een gevaar. In het leven van zelfbeheersching bloeit echter het huwelijksgeluk des te schooner op. Wanneer het zoover is dat de hope is gerealiseerd, dat na eenige maanden de jonge menschen zich vader en moeder kunnen noemen, dan rust op beiden een taak. Moeder heeft zich te wachten voor overmatige inspanning en het najagen van pleziertjes, en vader heeft zich in acht te nemen, dat hij het zijn jonge vrouwtje niet moeilijk maakt. Hij heeft haar met teerheid te omringen. (...) Aan egoisten zouden wij willen adviseeren: trouw maar liever heelemaal niet. Wie eenmaal getrouwd meent in eigen vreugde en eigen genot het hoogste ideaal te moeten zoeken, zal nooit het huwelijksgeluk vinden. 'Is het niet prachtig? En afgrijs'lijk?

Het gaat nog veel verder, over tucht, de noodzakelijke kastijding van het kind, ook heel vrolijk, over hoe het huis in te richten, over opvoeding, over de huwelijkse plichten, dat eten niet perse lekker is, dat er nooit en te nimmer na 22.30 naar bed dient te worden gegaan en gehoorzaamheid is het belangrijkste.

Ik vind het zalig. En moet een grotere boekenkast hebben voor alle versies die ik nog ga kopen.

2 opmerkingen:

 1. Wat schrijf jij toch leuk...

  Onze boekenkast is ongeveer ook zo ingericht, zij het met wat minder boeken want ik ben meer van de leen dan van de koop.

  Oja, en ken je deze: http://www.allesoverkinderen.nl/ne_tips_van_vroeger.htm

  uit het trouwboekje van mijn oma.... geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahaaa, heel goede pagina, kende ik nog niet, hartelijk dank! Zo'n trouwboekje zou ik ook wel in het echt willen!!

  BeantwoordenVerwijderen