vrijdag 8 februari 2013

Wipneus, Pim, en het schandaal.

Het onderwerp Boeken is hier thuis enorm hot. Dit komt omdat Zoon1 ze verslindt, ik er heel veel van heb, Echtgenoot er eentje schrijft en Zoon2, die weliswaar de gezins-interesse wel overneemt, houdt zich voornamelijk bezig met het slopen van dierbare boekjes die al sinds mijn jeugd, daarna doorgeschoven werden naar Zoon1 en nu naar hem, door deze nauwkeurig en doelgericht in reepjes te scheuren.
Om die reden heeft hij nu slechts nog biebboeken op zijn kamer, want daar staan we toch al op gespannen voet mee.
Haha.
Grapje.

Elke avond lees ik Zoon1 voor en nadat wij alle voorleesbare boeken hier in huis al uit hadden, kiest hij nu zelf zijn boeken uit de bieb. Om die reden kan ik geen eigen mening meer hebben over wát ik het kind voorlees. En daarom zit ik nu middenin Wipneus en Pim.
Nadat hij daarmee aan kwam zetten, was Echtgenoot verrukt, want dat las hij vroeger ook altijd, maar ik keek een beetje bedenkelijk. Wipneus is een Shovel List woord, en Pim, alla, leuke naam verder, maar die twee samen deed mij denken aan clowns. (brr). Het bleken kabouters te zijn, dus alla, ik was wel zo vrindelijk om het een kans te geven. Zoon1 zelf kende het allang, want zijn juf in de klas leest er kennelijk ook uit voor.
Toen ik dat hoorde, dacht ik bij mijzelf, dat ik eens extra mijn best zou doen. De juf zit erop, zo redeneerde ik. Dus zal wel enorm goed kunnen voorlezen. En om de aandacht van een hele klas bij je te houden, zou ze dat wel veel met intonatie en stemmetjes doen, vond ik logisch.
En zo begon ik. Vond mezelf nogal meeslepend en ik zat waarlijk helemaal in het verhaal zeg. 'Nouououou zei Wípneus, terwijl hij met een ARMZWAAAAI zijn hoéd uit de boom probeeeeeeeeeeeeeerde te vissen(....)' orakelde ik echt helemaal kabouterachtig.
'Mamma?' hoorde ik uit de bedstede.
'Ja mijn kindeke?'
'Kun je even normaal doen? Ik word helemaal nerveus van jou' gooide Zoon1 mijn voorleescarriere in duigen.

Volgens hem praat zijn juf helegaar niet op die manier en diende ik op een gewóne manier voor te lezen. Aldus geschiedde en ik moet zeggen dat het ook voor mijzelf wel wat rustiger was op die manier. Ook al hou ik erg van stemmetjes en accenten nadoen, de kabouterstem zit kennelijk niet goed in mijn repertoire. (De zware boer'n stem van Veldwachter Zwart uit de Kameleon boeken, kan Zoon1 overigens wél bekoren, dat u het even weet).

Op die manier zijn wij inmiddels een paar dagen verder en ook al zie ik niet helemaal de fascinatie die Echtgenoot en Zoon1 delen, voor Wipneus en Pim, het is best vermakelijk. Ik kwam wel ergens achter. Plagiaat. Je reinste plagiaat.
Wipneus ende Pim, zijn dus gewoon Dora en Diego. Die vervelende Nickelodeon poppetjes met hun piepstemmen, met het irritante kereltje Boots en de akelige Swieber die dingen steelt.
Ha!
Ha! Kom ik zo even achter. Wipneus en Pim zijn kabouterts. Dora en Diego zijn ook van een twijfelachtige afmeting.
Wipneus en Pim zijn helden die van alles durven. Zo zijn Dora en haar incestueuze neefje.
Wipneus en Pim maken steeds reizen door bossen en alles. Ja. Net als de twee olijke tweetaligen.
Wipneus en Pim moeten daarbij dan steeds door grotten, over bloemenzeeën en voorbij grote reuzen. En dan Dora en Diego; 'ooover de grote berg, en voorbijiijijij de blauwe bloem, en laaaangs de trol bij de brug'.
Wipneus en Pim worden geplaagd door het plaagmannetje, die stout is en dingen steelt en al. Als we daar het equivalent niet hebben in de vorm van Swieber.

Kijk, en ik heb pas 1 boekje gelezen nu. Er zijn er 40 van verschenen, zocht ik even op. En, het stamt uit 1959.
Dat is dus echt veeeeeeel eerder dan dat Dora geboren is he.

Dus dat. Dan ga ik nu even met wat plakband mijn eigen mooie jeugdboeken weer aan elkaar plakken. En morgen geef ik Zoon2 wat dvd's van Dora om te slopen. Vind ik niet meer dan rechtvaardig.4 opmerkingen:

 1. Ohh wipneus en pim zijn zo leuk... Ik wens dat die van mij dat leuk gaan vinden. Met de kabouters zit het alvast goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Mama Maai, ze komen vanzelf voorbij denk ik, er zijn zóveel delen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hihihihihihihihihih:waar gaan we heen??? Wa-ter-val!!! Wipneus en Pim????? voor onze tijd!! x Lin

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hahaaa ja Lin, zo jong zijn wij nog!

  BeantwoordenVerwijderen