donderdag 31 januari 2013

de Shovel List. En hoe dat werkt.

Deze week kwamen twee dingen mooi bij elkaar. Namelijk een boek dat ik aan het lezen ben, en ik was weer eens enorm bezig met dingen me NOGAL IRRITEREN. Er zijn nogal wat dingen waar ik niet tegen kan, die kom ik tegen, daar denk ik aan, daar heb ik het over, en nu las ik in het boek toch iets geweldigs; de Shovel List.

De hoofdpersoon in het boek van Marian Keyes, 'The mystery of Mercy Close' heet Helen. Helen is nogal een lollig type, ze zou zeg maar zomaar mee kunnen naar Meisjes Borrel Avond. Dat is een criterium die de Vriendinnen en ik hanteren bij wel-of-niet leuke mensen. Iemand kan best heel leuk zijn, maar niet perse geschikt voor Borrelavond, iemand kan zéér geschikt zijn voor borrelavond, of juist heel erg niet en er zit zo nog wat tussenin. Het is een groot compliment vinden De Vriendinnen en ik, als je naar Borrelavond mag komen. Dat gebeurt ook niet bepaald vaak, trouwens, we zijn nogal een hecht groepje. (Sommigen zouden zelfs zeggen, dat er sprake is van groeps-druk en hysterie. Daar zijn wij het niet mee eens).
Anyway, Helen is een leuk iemand waar nogal wat mee aan de hand is, maar daarvoor verwijs is ik u naar het boek, dat zeer de moeite waard is. Het leukste aan haar is, dat zij de Shovel List heeft bedacht. Dat is een lijst van mensen, gezegdes, woorden, gebeurtenissen, uitdrukkingen en uiterlijkheden die ze zo erg vindt, dat ze ze met een Shovel (schep) in het gezicht wil slaan.

'a list of all the people and things I hate so much I want to hit them in the face with a shovel.'


Nah, dacht ik. Ik heb precies hetzelfde. Ik had er tot dusver alleen geen naam voor, én, ik heb het ook met spullen.

Ja daar knap ik dan van op he, van zoveel herkenning en dat er een naam voor is, die ik niet meer zelf hoef te bedenken. Ik heb zitten denken over een Nederlandse naam, maar de Schep Lijst klinkt lang zo leuk niet.
Het mooie van de lijst is, dat deze conceptueel is, in principe. Er is natuurlijk geen sprake van dat je het woord 'toppie' met een schep in het gezicht kunt slaan. Wel degene die het zegt, maar het punt is, dat die iemand misschien verder best okee is, hij of zij gebruikt alleen helaas een vreselijk woord. Het gaat puur om het woord, in dit geval. Wat ook leuk is, is dat de plaatsen in de lijst kunnen wijzigen. Heb je bijvoorbeeld ergens onderaan de uitdrukking 'een bakkie doen' staan, wat ik persoonlijk een prima item voor de op de lijst vind, dan stijgt deze met stip naar boven op het moment dat iemand dat zegt die het haar in een verwerpelijk kapsel draagt en je een smerige koffie voorzet, met gebruik van bovenstaande uitdrukking.
Het geheel is dus geenszins een arrogant of lelijk gegeven, het is puur een persoonlijke mening over bepaalde zaken, die verder niet heel veel zegt over hoe je met mensen omgaat.

Zelf ben ik immers olijk en vrindelijk gezelschap, over het algemeen. Maar komt er iemand voorbij die zegt: 'ik ben hieperdepieper' , waarmee deze persoon waarschijnlijk bedoelt dat hij of zij nogal blij ergens over is, en druk daarmee bovendien, dan zou ik kunnen zeggen, dat die opmerking nogal hoog in mijn Shovel List staat, dus dat ik dat liever niet meer hoor. Of ik rangschik de lijst in mijn hoofd zo dat niet alleen de opmerking, maar ook deze persoon genoteerd staat. Wil niet zeggen dat ik niet vriendelijk knik en belangstellend navraag doe over de staat van de drukte, heus niet.

Nu heb ik al eens eerder geschreven over, met name, woorden die mij NOGAL tegenstaan. Wat nu zo mooi is, is dat ik naast deze lijst met woorden, heel fijn ook alle mensen, dingen en situaties in een lijst kan zetten, wat bepaald zal zorgen voor rust, denk ik. Je zet dingen op een lijst, en huppetekee, je bent het even kwijt. Ik zou het haast therapeutisch noemen.

En dan zal ik nu een klein voorbeeld van mijn Shovel List geven, en deze regelmatig aanpassen ook. Hierbij moet wel gezegd dat de volgorde vrij willekeurig is en dat naar mijn mening dingen wel naar boven of beneden verplaatst kunnen worden, maar dat ze op de lijst stáán, zegt in feite al genoeg. En onthoud; dit is mijn lijst. Zegt meer over mij dan over u. in enkele gevallen

Shovel List:

1. het gebruik van het woord Kids.
2. de woorden Top/Toppertje/Toppie
3. de uitdrukking 'Is Het Al Weekend', op maandag.
4. mensen die op Twitter, de woorden 'tweeps', 'twexit' en 'RT=Lief' gebruiken.
5. volwassenen die het over vriendjes en vriendinnetjes hebben, als het niet over hun kinderen gaat.
6. het woord Koraalroze/rood
7. machines die niet werken, zoals koffiezetapparaten en printers
8. het zingende meisje van KRO kindertijd
9. het woord hipster
10. The North Face jassen
11. mensen die een mening hebben over Uggs terwijl ze zelf op veel lelijker schoeisel lopen
12. het woord 'dankbaar'
13. mensen die overal van 'genieten' en dat op Facebook zetten
14. clowns
15. uit de tijd geraakte 'leuke' opmerkingen. Zoals 'foutje, bedankt', 'even apeldoorn bellen' en 'goedesmorgens'
16. volwassen vrouwen met twee staartjes in het haar
17. 8 uur slaap nodig hebben
18. vrouwen van boven de 50 met heel lang haar dat los hangt (tenzij echt heel mooi haar is)
19. mensen die hun eigen naam afkorten. ('groetjes, Maris ')
20. baby's met oorbellen
21. me in plaats van mijn
22. dat baby's zogenaamd 'verschillende soorten huiltjes' hebben.
23. Sylvana Simons
24. mensen die lachen met hun tong tussen hun tanden.
25. Voorzitters van een sportclub die ook nog actief zijn in de ouderraad én ergens penningmeester zijn
26. heet water met grote planten munt erin.
27. het woord feedback
28. het woord bila(teraal)
29. 'even sparren'
30. 'de neuzen dezelfde kant op'
31. het woord duurzaam
32. iets 'heftig' vinden als het gaat om een klein dingetje, zoals een keelpijntje van iemand.
33. natuurlijk het woord 'bizar' als het niet gaat om een vier-ogige drie-benige olifant met stipjes.
34. voorschoolse opvang.
35. ouders die hun kinderen laten trakteren op gedroogd fruit.
36. zoete witte wijn
37. cola light
38. 'een bakkie doen'
39. 'hieperdepieper zijn'
40. verkeerd gebruik van de woorden lyrisch en hysterisch.
41. de groeicurve van het consultatiebureau
42. mensen die met elkaar 'in een hutje op de hei' willen wonen.

Hierbij een kleine versie van mijn Shovel List.

Natuurlijk heb ik ook een Positieve Lijst. Daar heb ik nog geen naam voor. Maar, voor u denkt dat ik de ganse dag grommend van ingehouden ergernis rondloop, ook de Goede lijst vul ik regelmatig aan. Wel minder vaak

13 opmerkingen:

 1. Ook al kort ik mijn eigen naam toch af, sorry zulle, ik kan heel veel herkennen en zit hier bijna luidop te lachen, de enige reden dat ik mij stil hou is omdat mijn kinderen een programma aan het volgen zijn....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahaaa Vee, het woord 'zulle' staat hoog in mijn Goede Lijst, in elk geval ;) En dank je!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk zeggen we hier bij ons zenne ( met een doffe e twee keer )
   Betekent hetzelde (hoor)
   Maar de Zenne ( metgewone e) is hier ook een stinkende rivier
   Daarmee schrijf ik datniet zo vaak
   En zelle kan ook

   Verwijderen
 3. Ah, lekker dan... Sta ik met mijn 'kids' vast hoog op je lijstje. Kort ik ook mijn naam nog af..... Heb wel weer zitten gniffelen bij je stukje. Heb ook zo'n lijst...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mama Maai, tja, er zijn dingen waar ik niet tegen kan, maar dat zegt dus niet alles over wat ik van personen vind, want ik vind jouw stukjes ook heel leuk. En dat 'kids' dat zie ik zooo vaak, daar lees ik inmiddels overheen, haha.Wat staat er op jouw lijst?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volwassen mannen die het over hun voetjes hebben, of over kleien maar dan geen kinderspeelgoed bedoelen.... De dagelijkse teksten op fb over hoe geweldig mensen hun leven is of dat ze voor half elf het hele huishouden hebben gedaan met details, jongetjes onder 7 met gel of andere troep in de haren..... Moet ik nog door gaan??? ;-)

   Verwijderen
 5. Meplijst dus. Kids, heftig, bizar, vriendinnetjes en kruidentuintjes in je glas overlappen wel met mijn lijst. Bij die laatste vind ik het dan wel weer lollig om de volstrekt uit de tijd geraakt opmerking "ik ben geen konijn" te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mama Maai, hahaaa, ook goed ja. En zalig toch, om dat soort dingen fijn op je lijst te zetten. Die gel is een erge ja.

  Vervlogen dagen... fijn dat je herkent! Muhaha, sommige uit de tijd geraakte opmerkingen kunnen goed zijn, het luistert nogal nauw.. ghe.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben een 16 ! Ik ben een 16 ! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Thanks! Nu heb ik meteen ook een shovel list!
  Copy-paste, met uitzondering van cola light. (Cola light rules, maar ik neem het je niet kwalijk.)


  (...)

  Ik realiseer me dat het wel heel megalomaan is, maar ik heb zo'n stilletjes vermoeden dat ik zou mogen komen. Op Borrelavond.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Groetjes, Maris.

  Daar piste ik bijna van in mijn broek.

  Ik denk ik zeg het nog even.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ChoCho, hahahahahahahahahaa. Maar, dat kun je nog veranderen natuurlijk :)


  Novy, dat vermoeden had ik al een tijdje hoor, :). En die Cola light, daar kreeg ik meer reacties op. Kennelijk vinden toch veel mensen het gewoon lekker..muhu. Zolang jij ook fiks aan de wijn kunt, ben je dus inderdaad welkom.

  BeantwoordenVerwijderen