donderdag 11 oktober 2012

Patat, Pantoffelkes en het UWV.

En zo zat ik maar weer eens achter dn laptop, in het kader van de werkloosheid en al, op zoek naar vacatures en ander vermaak.
Ik had voor dat doel mijn nieuwe pantoffelkes aangedaan, want naast patat en wijn, vind ik dat warme voeten zeer helend zijn voor welk leed dan ook.

Zo klik ik hier en daar en her en der op linkjes en dinges en reageer zo op het een en ander en ik voel me erg nuttig en schenk mijzelve nog wat koffie. Mail Echtgenoot met wat belangwekkende zaken inzake de afwasmasjien en mijn opkomende keelpijntje en ik rook geen sigaretske want op het balkon waar ik dat placht te doen, zit een enorme spin. Ja, ik heb een vol en rijk leven, zo ziet u wel.

Omdat ik toch al zo goed bezig ben, zet ik mij over een klein weerzinnetje heen dat ik heb en bel het UWV. Omdat ik een dringende vraag heb. Nu had ik al het vage vermoeden, opgedaan door eerdere ervaringen, dat men met dringende zaken niet perse bij het UWV moet zijn. Maar alla, je doet eens gek.

Ik belde mijn werkcoach op. Ik heb namelijk een werkcoach, zo vertelt het scherm mij, die ik nimmer persoonlijk zal ontmoeten, want dat hebben ze daar liever niet, maar ik mag die wel mailen en eventueel bellen. Zodoende.

TRING TRING.

'Ja hallo, goedemorgen, met Kristel'
Coach: ' Ah dag, met dinges'
Ik: 'Nu, ik bel even over mijn werkloze staat en dat ik straks mijn kinderopvangtoeslag dreig te verliezen, ik heb begrepen dat u mij wellicht hierbij kunt helpen'
Coach: 'euh'
Ik: 'toch?'
Coach: 'Wat is precies uw vraag?'
Ik: 'Nou, ik ben over een maandje drie maanden werkloos en ik begrijp van de Belastingdienst dat ik dan geen kinderopvangtoeslag meer krijg, maar ik heb ook begrepen dat ik van het UWV dan een tegemoetkoming kan krijgen. Klopt dat? En hoe regel ik dat?'
Coach: 'Ah. Ja. Ik haal uw gegevens er even bij.'
Ik: 'Ja doe dat. Dank u.'
Coach: ' Halloooo, daar ben ik weer hoor, mevrouw '
Ik: 'Nu, wat fijn'
Coach: ' Ja. Ehm. Wat was precies uw vraag?'
Ik: ALLEMACHTIG
Ik: 'Ohh, ik leg het nog even uit, geen probleem'
Coach:'Jaaaa. Nu het zit zo. U kunt van ons een toeslag krijgen als u voldoet aan een aantal eisen.
1. U heeft een WW uitkering
2. U Volgt een reintegratietraject
3. U heeft een kind dat bij u woont
4. Uw kind zit op een opvang die officieel bij de gemeente erkend is
Ik: 'Dat treft, ik voldoe aan alles, behalve het reintegratietraject. Hoe regel ik dat?'
Coach: 'Nja, dat zal niet gaan'
Ik: 'Oh? Hoezo?'
Coach: ' Dat budget is afgeschaft'
Ik: 'Oh? Juist ja. Waarom?'
Coach: 'Als u voor oktober 2011 werkloos was geworden, had u nog recht gehad op een traject met bijbehorend geld voor reintegratie activiteiten. Nu niet.'
Ik: 'Ah. En iets van een studie of opleiding, hoe zit het daarmee?'
Coach: ' Nja. Neen. Dat is ook afgeschaft, het geld daarvoor'
Ik: 'Oh. Maar dan kan ik dus ook die tegemoetkoming niet aanvragen?'
Coach: 'Ah jawel. U gaat naar uwv.nl en naar Particulieren en naar Formulieren (...) en dan stuurt u het in en dan bekijken wij de aanvraag'
Ik: 'Jamaar jamaar, ik kan dus niet in een traject, dan kan ik toch ook die toeslag niet aanvragen? Dat was toch een eis?'
Coach:' Eh. Ja. Maar u kunt het wel proberen hoor'.
Ik: 'Heeft dat zin dan?'
Coach: ' Nah. Weet niet. Dat wordt dan beoordeeld he'
Ik: OH MIJN GOD IK TREK MIJN HAREN UIT MIJN HOOFD
Ik: 'Oh. Okee. Wat vreemd. '
Coach: 'Njaa. Dag mevrouw, fijne dag'

Zo ging dat. Letterlijk.

Nu, ik zit hier nu toch, dus ik zal dat verdullemse formulier gaan invullen ja. En dan krijg ik binnen een paar weken de beoordeling. Dat is fijn zeg, ik ben echt ont-zet-tend benieuwd wat de uitslag zal zijn.

Maar hee, er is ook goed nieuws. Huis1 wordt tegenwoordig als een dolle bekeken zeg. Wij hebben een jaar ongeveer nul kijkers gehad, en deze week reeds twee en de makelaar kon melden dat er aanstaande maandag weer een meneer komt kijken. Nah! 3x in 1 week, je zou er positief gestemd van raken!
Er staat hier namelijk op de kast een waarlijk prachtige fles roze champagne, die al een tijdje zachtjes mijn naam fluistert, heel verleidelijk zeg, ik dacht eerst dat het Echtgenoot was, maar het is heel duidelijk de zoetgevooisde stem van roze alcohol,die herken ik wel. Als Huis1 nu eens verkoopt, dan giet ik mij daar de boel zo mijn keel in zeg, daar kunnen geen patat en pantoffelkes tegenop.

6 opmerkingen:

 1. Jeej, go huis 1! Ja, das wel weer mazzel, dat je van sommige dingen die worden afgeschaft dan toch ook kunt profiteren, zoals aflossingsvrije hypotheken en andere feestelijkheden bij de aanschaf van een huis die per 1 jan 2013 niet meer gaan bestaan...zij die overwogen een huis te kopen, gaan dat nu nog dit jaar ondernemen, als ze slim zijn. Koopt huis 1, doe het...voor veul!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goh. Wij werkelozen in het zuiden des lands, voelen zich allen gedwongen om na 1 maand werkeloosheid de kinderopvang stop te zetten. Ik had het nl eens uitgerekend. Zonder toeslag ging mijn hele ww naar de kinderopvang toe. En dan konden wij ons niet veroorloven. En dat met maar een huis. En kom, laten wij het positief bekijken; omdat iedereen dit doet zijn er in de opvang geen wachtlijsten meer. Mocht het solliciteren z'n vruchten afwerpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jaxx, dank, goed he! Laten wij allen hopen, lalala!

  Anoniem, dat meen je? Mijn kinderopvangtoeslag loopt 3 maanden door, dat is bij jou dan toch ook, en mijn ww is echt niet minder dan wat ik nog moet bijbetalen aan de opvang. Ja, er blijft minder over, maar nog steeds wel de moeite waard. Want hoe kun je nu nog werken, als je dan geen opvang meer hebt? En die wachtlijsten zijn misschien wel minder, ze zijn er hier echt nog wel hoor..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vond het UWV al vervelend zonder twee huizen en kinderen om over na te denken. Ik mocht mijn werkcoach niet bellen overigens, maar ik heb hem wel in den levende lijve mogen ontmoeten. Na vijf van de zes maanden WW die ik kreeg, maar da's een detail. Je hebt er verder ook niet zo veel aan hoor, het enige wat meneer mij vertelde is dat netwerken dé oplossing voor álles is. In de praktijk bleek solliciteren tot je een ons weegt efficienter. Succes met de aanvraag en de jobhunt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Novy, ik jou ook :)

  Yvonne, hahaa ik denk dat je helemaal gelijk hebt. Dank voor je reactie!

  BeantwoordenVerwijderen