maandag 26 augustus 2013

Shovel List 2.0 #andijvie

Een tijdje geleden had ik het over de Shovel List. En vandaag wil ik het daar graag weer over hebben.
Want het gaat maar door he. Akeligheden en lelijke woorden en zinnen en alles.

Het ligt misschien aan mij, maar ik zie altijd heel erg een patroon, in 'populair taalgebruik'. Mijn Zuske is een heel slim veel slimmer dan ik iemand en zij weet dan van niks, als haar vertel wat ik ontdekt heb. Dus het zal wel een zeer unieke eigenschap van mij zijn. Haha.Hahahahhaahhaa. (Als u het allemaal ook heeft, dan hoor ik dat graag.)

Maar zoiets merk ik dan, maar weet het dan zelf soms nog niet. Het sluimert rond, het zingt ergens in mijn hoofd, soms klinkt het als een viool, 'kriiiieeeeek iiiieeeeep eeeeeggg' en soms danst het een lief zoet melodietje. 'Tiedeldie lala'. Dat laatste bepaald minder vaak trouwens.

Wat ik nu de laatste tijd heb gehoord en gelezen, zijn dingen die ik al langer doorheb, maar die nu pas zo ver mijn gewaarwording in zijn gegaan dat ik weet, dat het zo is.

Want WTF is dat met 'BAM' wat iedereen maar placht neer te zetten op Twitter en aanverwante zaken?
Onwijs irritant.

Hetzelfde geldt voor 'Gewoon omdat het kan'. En dan bij voorkeur met een hesjtek ervoor. #gewoonomdathetkan.
Nee serieus, ik wil het liefst chloor in mijn ogen smeren als ik dat zie. Met een vork.

Een paar jaar heb ik in een zorginstelling gewerkt, waar nogal veel mensen de vraag 'wat is wijsheid?' stelden. Meestal bij wijze van soort omgekeerde retorische vraag.

'Oh we hebben een zeer saaie vergadering waar ik dood zal gaan van verveling, maar ik moet ook een mevrouw in bad doen en trouwens eigenlijk heb ik een zeer belangrijke afspraak met mijn pedicure dus wilde ik vrij nemen. Wat is wijsheid.'

En dit dan bij willekeurig elke stelling of situatie of wat. Ik deed dan in de rondte kijken en de telefoon opnemen ook al ging die niet. Zo erg kan ik daar niet tegen. Maar toch duurde het best lang voor ik het patroon ontdekte. Namelijk dat heel veel mensen dat opeens de hele tijden gingen zeggen/vragen. En altijd mensen die in de zorg werken. De wijsheid was daar kennelijk een hot item, ze wisten alleen steeds niet wélke wijsheid. Lastige kwestie.

Sinds ik op Instagram zit, en wel eens een leutige foto plaats van een Zoon of Hond of andijvie of een pompje handzeep, kom ik ook de raarste dingen tegen die kennelijk Algemeen In Gebruik zijn.
Eigenlijk gebruik ik Instagram voornamelijk als manier om mezelf en mijn gezinsleden fatsoenlijk te voorzien van diverse flatteuze filters voor het familie album trouwens. Maar ik volg natuurlijk, omdat ik heus niks anders te doen heb, gewoon ook weer een aantal mensen die dan hun smoothie echt heel mooi kunnen fotograferen, of hun compleet onherkenbaar gemaakte linker oorlel. Ja, zo hou ik mezelf wel bezig hoor. Niks nie verveling hier.
Maar wel ergernis en verbazing ja.

Ging het eerst alleen nog om het compleet idiote en ook vrij laag-debiele 'omnomnom' als het ging om een smakelijk hapje van het een of ander, (waar ik gewoon het oudhollandsche mmmm voor gebruik), is het nu #foodporn. En dan gaat het rustig om een broodje ei he. Foodporn. Dat ik dan denk aan aardbeien met slagroom op 18+ manieren, dat ligt zeker aan mij.

De #selfie. Een foto van iemand die zichzelf op zo zwoel mogelijke manier vastlegt, met een #duckface (achterlijke manier van kijken met getuite lippen maar niet omdat er gezoend gaat worden, maar omdat gezicht dan kennelijk beter uitkomt?) waardoor dees en geen gaat twijfelen aan het IQ van die persoon en ook aan de extra-curriculaire activiteiten trouwens.

Kijk ik verder, kom ik nogal vaak tegen, de zonsondergang met diverse verschillende kleuren, waardoor het lijkt of iemand op een laagvlakte in Afrika is, en niet op het Franse balkon van drie-hoog-achter, waar dan bijstaat: #beautiful #colors #walkinthepark #hipster #yolo #empty.

Als je het mij vraagt, wat niemand doet hoor, dan is het misschien wel vrij mooi, zijn de kleuren niet echt, heeft het helegaar niks te maken met een ommetje in het stadspark, ook niet met gympies en heel korte broekjes, al helemaal niet met You Only Live Once, want als je iéts vaak ziet in het normale leven is het de zon en de lucht, en is daarbij de hele boel bepaald niet leeg, behalve misschien het deel van je hersenen wat helder denkt.

Maar het zal wel aan mij liggen. Want zoveel mensen doen dat he. En nemen dat over. En hebben het niet door.

Het is een teloorgang. Na 'bizar' en 'toppie', kon het niet veel erger worden dacht ik. (Hoewel ik dit weekend, een vrouw van middelbare leeftijd tegen de bruidegom hoorde zeggen, toen ze het feest ging verlaten: 'dat was echt toppie'.) Ik kon haar wel wat doen. Wat is er mis met 'Dat was zo leuk en mooi, heel erg bedankt en veel geluk'. Nee, het was toppie. Ik lig daar dus van wakker he.

En dan moet ik dus eigenlijk, in de tijdsgeest, een foto van mezelf maken, terwijl ik wakker ben en niet slaap, met daarbij:
#awake #afraid #horror #hell #colors #walkinthepark #hipstamatic #andijvie #kipfilet #rainbow #sushi #chardonnay #holladiejee #ikergermeziek #wilnieuweschoenen #fat #thin #aardbeien.

Maar ik weiger dat. Het is Shovel List.8 opmerkingen:

 1. Daarmee dat ik niet op instagram zit.....ik egrijp daar geen sikkepit van

  Ik krijg het van de uitspraak : "ik heb dan zoiets van ...."
  Grrrrrr
  Zeg gewoon : ik vind......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is goed voor je zenuwen, om dat niet te weten hoor Vee, haha. En ja, ik vind dat ook.:)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha!
  Heerlijk!
  Ook al doe ik met een aantal dingen gewoon vrolijk mee, ik moet er smakelijk om lachen hoe jij het van een fijn afstandje bekijkt en beschrijft.

  Keep 'm coming, deze logjes.

  Nicolekebolleke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja! Heerlijk! Ik word ook gillend gek van heel veel dingen. Bijvoorbeeld dat mensen zeggen dat ze van de meest normale dingen 'gillend gek' worden. Of dat ze NAAR het werk NA de tandarts moeten, Aargh! Alleen kan ik verder niet zoveel bedenken, op dit moment, omdat ik volledig in de Zen- modus sta. Oh, daar heb je er weer eentje: Zen-modus! Bah!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Evelyn, HAHAHAHA! En ja. Ik ook.

  Nicole, dank je!

  Pieke, yolooo

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je vergeet #hashtagsforlikes en #pleasefollow nog. Ik erger me vooral aan mensen die meer ruimte nodig hebben voor de hashtags dan de foto en kennelijk erg veel behoefte hebben aan bevestiging. Gelukkig is ontvolgen snel gedaan :)

  Ik verbaasde een collega (een PhD student voor de inschatting van de intelligentie) eerder deze week door te verklaren dat ik mensen ontvriend als ze het standaard hebben over 'me fiets' omdat ik daarvan accuut de neiging krijg om de haren uit mijn hoofd te trekken. Hij snapte er niets van.

  BeantwoordenVerwijderen