donderdag 27 juni 2013

IJs in de morgen voorkomt kommer en zorgen.

'Haha' zei Zoon1 vanmorgen tegen mij. 'Hond1 luistert naar iedereen behalve naar jou, haha'.

Ja, zo moest ik inderdaad hem gelijk geven. Dit alles was nadat ik Hond1 probeerde op te voeden in het kader van 'niet aan mijn vest kluiven' en 'niet op het aanrecht springen'. De basisprincipes zeg maar. Hond1 had hier helegaar geen boodschap aan en hield pas op toen Zoon1 zelf maar het heft in handen naam en op zachte doch vermanende toon het beest tot zitten bracht. Waarna hij rustig verder ging met het lezen van zijn ochtendkrantje en het eten van zijn bammetjes met pindakaas. Terwijl Hond1 hem adorerend bekeek.

Zoon2 zat nog een weinig te hyperventileren, nadat hij net bekomen was van zijn woede aanval. Dit kwam omdat hij vanmorgen tegen zeven uur in de echtelijke sponde klom en vroeg om een Zandkasteel filmpje op de telefoon van Echtgenoot. Welja, vonden wij dat wel goed. En zo zongen de ergerlijke stemmen van irritantje Sassa en retarded Toto ons tegemoet, terwijl de dubieuze vaderfiguur Koning Koos weer eens taart bakte die hij met slagroom en aardbeien en al de oven inschoof.
Nadat wij gedoucht en aangekleed waren, meldde ik aan Zoon2 dat de telefoon uit moest, omdat ik hem ging aankleden. Welnu, daar had hij een andere mening over. Ik heb dit eerder meegemaakt en vertrok dus naar beneden om brood te smeren en mijzelve toonbaar te maken. Na een tijdje ging ik weer naar boven voor een tweede poging, waar Zoon1 me wist te vertellen dat zijn broeder net een nieuw filmpje had opgezet. Ik hoorde het imbeciele drolletjes-lied nu inderdaad door de slaapkamer schallen en zag Zoon2 tevreden mee wiegen. Komaaaaan, Zoon2, nu ophouden. Trad ik heel lafjes streng op. Echtgenoot was er nu ook en zo stonden wij met het ganse gezin om Zoon2 heen die de dekens nog eens lekker om zijn schoudertjes drapeerde en net deed alsof wij er niet waren.

Uiteindelijk griste Echtgenoot de telefoon uit de handjes van zijn zoon, die het op een brullen zette zeg. Ik schrok er gewoon van. 'Huuu' deed ik en greep naar mijn hart. Zoon1 grinnikte en maakte zich uit de voeten voor ik in de gaten had dat ook hij nog steeds in pyjama rondliep. 'Nou daag, fijne dag he' keek Echtgenoot mij aan en wilde de trap afrennen naar zijn veilige werk. Maar daar stak Zoon2 een stokje voor. Sprong het bed uit en zette zijn tanden in zijn vader. Hap. 'Aargghh' hoorde ik nog, terwijl ik Zoon2 losrukte en hem aan zijn voeten vasthield zodat hij niet head first de trap af zou vliegen.
Overigens niet een heel bijzonder ochtendritueel dit hoor. De helft van de week gaat het er hier zo aan toe.
Met dat verschil dat Echtgenoot mij net een foto mailde van een bloederige arm. Zijn arm. Met de tandafdruk van Zoon2 erin.
'Raahh' mailde ik terug. En bazelde zo wat over inentingen en hondsdolheid en Hepatitus en alles.
Dit alles zal, net als mijn teen, wel weer met een sisser aflopen, zoals ook de aanval van Zoon2 weer overging. Nadat hij wat deuren uit hun voegen trok, naar beneden rende en daar krijste dat zijn vader terug moest komen, bedaarde hij wat en nadat ik koffie had gedronken nam ik zo een polshoogte en vond het kind zacht snikkend op de vloer in de hal.
Ach toch, zo troostte ik hem, waarop hij meldde dat hij een 'zeer neusje' had. En, 'kinderen die auw heeft, mogen ijs' zo redeneerde hij. HAHAHAHA deed ik, maar daar hield ik snel weer mee op, want zag aan zijn ogen dat hij voorgaand drama rustig nog wel een keer kon opvoeren.

Nadat de hele boel uiteindelijk gevoederd en wel naar school was, las ik eerst op internet iets over dat Tablets en aanverwante zaken als het ware De Duivel voor kinderen zijn. Daardoor groeien ze op voor galg en rad en worden dom, lelijk en een zwerver, en het is zelfs kindermishandeling. Nu ben ik een beetje geneigd te denken dat de enige die vanmorgen mishandeld werd niet bepaald ons kind was.
Daarna las ik een Volkskrantmagazine over opvoeden en daarin stond dat het kindermishandeling is als je je kind zeg maar opvoedt, zoals ik dat doe.
Een fraaie ochtend ja. Gelukkig wéét ik toevallig, heel objectief gezien, dat mijn Zonen de leuksten op aard' zijn, zo in de basis bekeken, én ze zijn in staat om Hond1 in het gareel te houden. Dus ik zal straks een verband aanleggen bij Echtgenoot en waarschijnlijk veel ijsjes uitdelen, want ik ben er achter dat daarmee nogal veel leed en mishandeling in welke vorm dan ook voorkomen wordt.

2 opmerkingen:

  1. ben jaloers! ik heb al de ochtendellende met de teletubbies nog fullscreen moeten meemaken,. jij hebt een klene telefoon om m in zijn hand te drukken.

    een concluse kan k wel trekken; jij moet nodig oortjes aan die telefoon hangen! had je heerlijk zelf nog even kunnen tukken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jaaaa die oortjes is ECHT een goed idee!

    BeantwoordenVerwijderen